Prihvaćene preporuke NBS o otplati kredita u francima

Bez autora
Jun 17 2013

Upravni odbor Udruženja banaka Srbije (UBS) prihvatio je preporuke Narodne banke Srbije (NBS) o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima. U saradnji sa predstavnicima NBS i Odbora za poslove sa stanovništvom UBS, pripremiće se standardizovano rešenje u što kraćem roku i, kao aneks ugovora, proslediće se bankama.Upravni odbor UBS očekuje da će sve banke prihvatiti preporuke i pristupiti izmeni svojih programa kako bi se pristupilo realizaciji dogovorenog.

Prihvaćene preporuke NBS o otplati kredita u francimaNa konferenciji za novinare održanoj danas u Udruženju banaka Srbije (UBS), dr Veroljub Dugalić, generalni sekretar, saopštio je da je Upravni odbor UBS prihvatio preporuke Narodne banke Srbije (NBS) o kreditima indeksiranim u švajcarskim francima.

U saradnji sa predstavnicima NBS i Odbora za poslove sa stanovništvom UBS, pripremiće se standardizovano rešenje u što kraćem roku i, kao aneks ugovora, proslediće se bankama. Upravni odbor UBS očekuje da će sve banke prihvatiti preporuke i pristupiti izmeni svojih programa kako bi se pristupilo realizaciji dogovorenog.

Dr Dugalić je naglasio da je UBS štampalo kraće edukativne materijale o štednji, kreditima, tekućim računima, karticama i Kreditnom birou za pravna lica i preduzetnike, kao i za građane. Oni će se uskoro naći na šalterima banaka, u svrhu bolje i preciznije obaveštenosti građana o ovim bankarskim uslugama.

Podaci Kreditnog biroa za maj ove godine, istakao je dr Dugalić, govore da se nastavlja trend stagnacije svih usluga u bankama koje se vode u Kreditnom birou. To se odnosi na kredite, kartice, tekuće račune i lizing ugovore. Jedino su gotovinski krediti za stanovništvo u blagom porastu. Docnja u dugu po osnovu bankarskih kredita za pravna lica raste, jer nema subvencionisanih kredita.

Opšti zaključak je da su aktivnosti banaka u stagnaciji, a negde i u padu, što se objašnjava padom standarda i privrednih aktivnosti, ali i kao opreznost banaka i građana u korišćenju pomenutih bankarskih usluga.

Više o preporukama NBS možete saznati ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik